Velkommen!

Velkommen til min blog, håber du vil nyde lidt hyggelig læsning, eller måske står der nogle ting som interessere dig.
Se dig omkring, måske er der ren faktisk noget interessant du kan bruge eller hvor du også vil fortælle om dine erfaringer?

fredag den 24. januar 2020

Om at være flere i en tråd

Udnyttede jeg lige at ordet "tråd" lyder bedre i en overskrift? Det gjorde jeg vist nok! For som I ved, ynder jeg at kalde det "emner"! ;)
Som lovet kommer der her et indlæg om at være flere deltagere i et emne. Lad os gå i gang! :)

Oprettelsen:
Der findes forskellige slags store emner. Der er de åbne fest-emner, hvor nogen opretter en fest hvor alle (eller næsten alle) er inviterede. Enten kan alle skrive i samme emne, eller også kan folk oprette deres egne små emner i forbindelse med festen. Det samme gælder faktisk mange andre store events: Krige er som regel også et emne, der kræver flere end to personer. Men der er fordele og ulemper i forhold til hvordan man vælger at gøre det. Det er nemmere at give folk frie tøjler til at lave deres eget emne til en fest, end ved en krig. I krigen er alt afhængig af hvad der sker som det næste...Til en fest kan der ske det, som man selv gerne vil have skal ske. Derfor kan det være bedre at samle alle i et stort emne, når det f.eks. handler om en krig.

Hvis alle opretter deres egne små emner er der jo ikke så meget at holde øje med. Måske er der et hoved-emne, hvor nogen skriver lidt om hvad festens aktiviteter er. I så fald er det vigtigt man holder øje med den og måske bruger det i sit eget emne også.
Men det sjove begynder i de store fælles-emner!

Uanset årsagen til emnet - fest, krig eller lignende - er der en, som automatisk (enten selvvalgt eller udvalgt) er den ansvarlige. De er ansvarlig for at oprette emnet og skabe en rækkefølge. De er ansvarlige for at emnet fortsætter og til dels for at alle bliver set før eller siden, i hvert fald til at starte med. Det er praktisk med sådan en "leder" af emnet. De sørger for der er styr på tingene. Men det giver også resten et ansvar: De skal henvende sig til den ansvarlige, når de f.eks. ikke kan nå at svare eller hvis der opstår andre problemer. Så er det den ansvarlige der styrer hvordan emnet fortsætter derfra.

Rækkefølgen:
Da der er flere end blot to personer, der deltager, kan det være enormt nyttigt med en rækkefølge. Ja, jeg vil næsten sige det er et most! Ellers ender tråden i et kaos. Alle skriver på tværs af hinanden, reagerer på tværs af hinanden. Folk, der måske er midt i et svar, risikerer handlingen allerede er gået videre, uden de nåede at være med!Ja, det er især et kaos, hvis det er en af de personer der er hovedansvarlig for emnet, ikke rigtig når at svare ordentligt på noget som helst...Jeg er sikker på I kan se kaosset i det.

Nogle gange er det selvsagt hvem der deltager i en tråd. Hvis det er en krig, er det som regel dem, der er direkte involveret i krigen (f.eks. de to kongelige familier og deres generaler), som er hovedansvarlig for emnets handlinger og videreførelse. Andre gange er det mere åbent. Fester er som regel baseret på invitationer, så det er tit man skal skrive til den ansvarlige at man gerne vil være med. Så bliver man sat på listen.
Rækkefølgen er tit tilfældig, for det handler bare om at alle når at være med. Men nogle gange kan der også være en ide bag rækkefølgen, så sørg for at overholde den! :)
Der findes også fælles-emner, hvor de hovedansvarlige (Igen f.eks. kongerne af to lande og deres generaler) er ansvarlige for selve emnet: Og alle andre kan sådan set bare skrive og deltage som de selv vil. Ingen rækkefølge, ud over for de to konger og generaler. Dette giver folk mulighed for at stikke hovedet ind, sige "Jeg var med i krigen!", men uden at man SKAL svare og være med hele vejen igennem. Det er især praktisk, hvis man ved ens karakter er der - men den ikke er bærende for hovedhistorien i emnet. Sørg for at spørge om du må det, før du bare gør det. :)

At svare og vise hensyn til hinanden:
Så vi har nogenlunde styr på de mere strukturelle ting ved et fælles-emne.
Der er nogle hjemmesider, hvor folk aftaler at være på den samme dag - og så tager de emnet i et hug. Det er klart den hurtigste måde at gøre det på, fordi man ikke venter i dagevis (ugevis, månedsvis?) på at de andre i rækken svarer.
Men der er også hjemmesider der ikke kan imødekomme denne praktikalitet. Eller hvor der er så mange med, at man ikke kan forvente alle er på samtidig.
Uanset hvad har man selv et ansvar: Har man meldt sig til et fælles-emne, er man også ansvarlig for at tjekke det regelmæssigt og svare så snart det er ens tur. Så de andre ikke venter uendeligt længe på en! Eller give besked, hvis man netop er forhindret i at svare: Der er det god stil at lade sig springe over og så svare næste gang igen! :)
Nogle gange tager fælles-emnerne SÅ lang tid, at folk automatisk falder fra. Det kan ske for selv de bedste. Så er det op til den ansvarlige, om hvordan og hvorvidt emnet skal have lov til at fortsætte. Især hvis emnet lægger op til plots for deltagerne, som de til sidst blot sidder og venter på kan ske. Så er emnet pludselig i vejen for deres spil - og så er det vigtigt at få fælles-emnet af banen på en god måde, så folk kan fortsætte selv.

En anden ting er at vise hensyn til hinanden. I en krig er det svært at glemme hinanden, for de fleste er som regel ansvarlige for en del af hæren eller en del af planen. Men f.eks. ved åbne fester er det nemt at glemme nogen i farten. Det er ikke unormalt at man møder karakterer der, som man kender i forvejen - og derfor iler man over til hinanden og bruger hele emnet på at optage hinanden. Imens render andre karakterer rundt, der håbede på netop at lære nye karakterer at kende, uden mål eller med. Emnet bliver meget hurtigt uinteressant for dem, hvis ingen nogensinde går over til dem. Selvfølgelig kan de også selv opsøge andre - men husk, det kan føles forkert at gå over og forstyrre en dyb samtale eller dans mellem to-tre andre karakterer, der tydeligvis kender hinanden i forvejen. Så vis hensyn: Træk dem med ind i det! Hvis dem at de bliver set.
Den ansvarlige for emnet er tit den der holder festen, og derfor er de tit lidt over det hele. De har sjældent tid til at fordybe sig i en eller to karakterer for hele emnet, og kan derfor ikke være de eneste der viser disse "glemte" karakterer lidt opmærksomhed. Så det er lige så meget alle de andre deltagers ansvar, at gøre emnet godt for alle!

Jeg tror det var nogle af de vigtigste overvejelser omkring et fælles-emne. Jeg håber I kunne bruge det! :)

Har I deltaget i fælles-emner før? Og evt. hvor store? Gjorde I det på en anderledes måde - og hvad virkede/virkede ikke for jer? :)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar