Velkommen!

Velkommen til min blog, håber du vil nyde lidt hyggelig læsning, eller måske står der nogle ting som interessere dig.
Se dig omkring, måske er der ren faktisk noget interessant du kan bruge eller hvor du også vil fortælle om dine erfaringer?

fredag den 14. februar 2020

Om det politiske spil - en indføring

Hej alle!

Velkommen til den nye blog.

I dag vil jeg gerne snakke om politisk spil.

Enten er det noget man kender til i forvejen, eller også gør man ikke. Enten er man automatik all-in for det, eller også skal man lige lære det og sætte sig ind i det. Uanset hvad er det en gren af det spil man kan møde og engagere sig i. På nogle hjemmesider nok mere end andre! Der findes hjemmesider der fokuserer hovedsageligt på at køre et politisk spil, mens andre hjemmesider omfavner flere slags spil. Og visse hjemmesider igen har det slet ikke, måske fordi det slet ikke giver mening i dens univers, situation eller historie.

Uanset hvad kan det være rart med en introduktion til det! So lets go!

Hvad er politisk spil?

Når vi skriver rollespil er der forskellige ting at fokusere på. Måske fokuserer man mest på sit personlige spil: finde en kæreste, en mand/kone, få børn, lave noget episk arbejde. Måske er man en professor eller professionel dusørjæger! Måske elsker man actionfyldt spil, så man ender hele tiden i slåskampe og konflikter. Eller måske elsker man at få en magtfuld position, samle allierede og prøve at vinde over fjender – altså den mere politiske del af spillet.

Politisk spil kan variere alt efter universet og hjemmesiden. Måske er det politiske spil kun en lille del af spillet på siden – og derfor er det kun en lille gruppe brugere der rigtig er engageret i det. Måske er det sidens hovedfokus, så alle mere eller mindre er involveret i det. På den slags hjemmesider kræver det som regel at man er villig til at deltage i det, for at man rigtig er med i spillet. At man netop finder en position for sig selv, et mål eller ønske man kan opnå og spille med på.

Er det et moderne univers, minder politikken måske mere om det vi også ser i vores egen verden. Er det f.eks. en mere middelalderlig verden, minder politikken mere om det vi kender fra forskellige gengivelser på film og i bøger: Man gifter sig til alliancer, har handelsaftaler og fører krig mod dem, som man er uenige med. Man erobrer, eller slår fejl med sin plan. Det er især denne slags politisk spil jeg kender til og vil tage udgangspunkt i.

Kom godt i gang:

Så måske vil du gerne begive dig ud i det. Måske er du allerede med i det, og det ligger både dig og dine karakterer naturligt – måske aner du ikke hvad du skal gøre. Måske bliver du blandet ind i det, uden at det var tanken!

Jeg har snakket med flere folk, der er mere eller mindre involveret i politisk spil, som sad fast. De kunne ikke tænke sig til hvad de skulle gøre. Hvad er næste skridt? Politisk spil handler om at have et mål og finde den bedste måde at opnå det på – som regel samtidig med at nogen prøver at modarbejde en!

For at komme i gang er det en hjælp hvis du:

- Skaffer din karakter en position in-game. Positionen giver dig noget at spille ud fra. Måske er det en lav position og du har brug for at nå højere rang, for at opnå noget som helst! Det kan kræve aftaler, tjenester, eller ligefrem lejemord og bestikkelse at komme dertil. Måske er din position allerede stor, og det gælder om enten at bruge positionen til noget stort… Eller beskytte den mod andre, der vil have den!

- Hav et mål. At give din karakter et mål, jo mere klart jo bedre, giver dig noget at arbejde efter. Det giver din karakter en baggrund at arbejde fra: Styrker aftaler dit mål? Hvis ikke… så er det måske en dårlig aftale at indgå? Eller måske kan nogen allierede hjælpe til at nå målet, som regel til gengæld for en tjeneste eller to? Hvor meget vil din karakter ofre for at nå målet? Er målet stort (f.eks. få sit kongerige tilbage eller overtage et, at vriste en datter fri af sin far – der tilfældigvis er konge – og gifte dig med hende?) eller er det lille (f.eks. Eller måske er du helt tilfreds med en god levevis, blot værende rådgiver til en kongelig/hersker selv? Du vil bare gerne have den nyeste hest på markedet…). Kræver dit mål noget særligt, nogle specifikke allierede/genstande/viden du har brug for? – Find en måde at opnå disse!

- Kommunikation. Undervejs i spillet og generelt. Det kan være nemmere at starte op, når man allerede har en ide om hvad de andre spillere laver. Måske de også kan give ideer til at få dig ind i spillet til at starte med, eller hvad du skal gøre hvis du sidder fast. Sørg for at inkludere hinanden i spillet.


Sidder du fast i dit spil, kan du overveje:

- Hvad er din nuværende position. Hvem har du af allierede og fjender? Hvad er dit mål, hvor langt nåede du med det, og hvad kan være et godt næste skridt? Brainstorm omkring det!

- Måske skaf flere allierede/aftaler. Måske mødes med en fjende, eller neutral part, og se om du kan ændre situationen… Måske aftaler I jer en vej udenom det, måske har I en fælles fjende, måske bliver situation blot mere kritisk… Der er spil i det hele!

- Snak med de andre politiske spillere off-game. Politisk spil kræver kommunikation, enten fordi man ønsker at holde visse dele hemmelige fra andre (og dermed give folk en uventet overraskelse), eller for netop at aftale hvad der vil fungere godt. Politisk spil er sjovest med modstand: Så kommunikation er også påkrævet for at skabe en balance i spillet, der giver lidt til alle. Sidst, men ikke mindst, kan de andre måske se muligheder du ikke kan: Eller hjælpe med hvordan du bedre bearbejder en given karakter, som du har svært ved at nå ind på livet af! Dette råd er også godt, hvis du er helt ny: Snak med folk om hvordan du kan blandes ind i spillet. Det kan være nemmere end prøve at gætte sig til det hele selv – medmindre man netop spiller på man er helt ny på banen!

Det kræver oversigt og aktivitet

Jeg vil ikke lyve. Medmindre det er helt simpelt og gennemskueligt politisk spil, kræver det man er aktiv. At man følger med I hvad de andre laver og prøver at finde muligheder. Det kræver en smule logik, at kunne finde frem til løsninger og muligheder. Alt efter hvor erfarne ens medspillere er, eller hvor meget siden går op i politisk spil, kan det være enormt svært at sætte sig ind i. Er du fuldstændig på bar bund, kan du ikke se hvad der ville give mening i den pågældende situation eller overrumpler din emnepartner dig fuldstændigt? Så er det vigtigt at I skriver sammen. Kommunikation er yderst vigtig! Spillet skal være sjovt for alle, men det er ikke sjovt for den person, der ikke kan følge med i det: Og som føler de mister alt, uden at de kan gøre noget! Så hjælp hinanden. Brainstorm med hinanden. Spil på hinandens styrker og svagheder, både i forhold til karakteren personligt og politisk. Aftal eventuelt de overordnede linjer, så I ved hvor I skal hen i løbet af jeres emne. Men husk ikke at aftale alt: Spillet er sjovest, når man ikke helt kan forudsige hvad ens emnepartner vil gøre eller sige. Personligheder og baggrunde, skjulte agendaer, kan give forunderlige samtaler og mystik til spillet.

Hemmeligheder er en del af spillet, så bliv ikke sur over hvis din emnepartner med vilje holder visse ting hemmelige i jeres spil. Som regel er de fleste åbne for at diskutere hemmeligheder og planer i en off-game samtale, hvis man knokler med at få det hele til at hænge sammen. For mange hemmeligheder kan nemlig også begrænse ens spil: Hvis man slet ikke kan se eller forudsige hvad ens emnepartnere laver, kan det være svært selv at se hvad man selv kan gøre. Så giv lidt! Eller giv hints til ting! :)

Sidst men ikke mindst gælder de samme råd, som til så meget i vores form for rollespil:

Snak sammen. Læs hinandens emner. Og husk at ting tager tid, så du skal måske bruge noget tid på at øve dig i at tænke politisk om dit spil.

Politisk spil indeholder tit konflikter af diverse slags, så husk intet af det er personligt. Det er blot en del af spillet. Husk også at politisk spil giver både vundne og fejlslagende planer og ideer. Det er altid sjovt at vinde – og ligeså er det for dine politiske medspillere! Nogle gange må man tabe, uanset om det er med vilje eller ej. Ingen er uovervindelige, ingen har tænkt på absolut alt, ingen kan forberede sig på alt. Det er, igen, en del af spillet. Dermed ikke sagt, at man ikke kan være arrogant omkring det og fremføre sig som en vinder! ;) 

Spiller du politisk spil? Var det svært/nemt for dig at komme i gang med, hvis du gør? Eller overvejer du at spille noget af det? Har du måske selv nogle gode råd, til folk der gerne vil spille mere af det? 

Tak for nu! :)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar